Zes gezondheidsredenen om creatief aan de slag te gaan.

door | mei 4, 2019 | Creatief

medicijn-creativiteit-studiocooliejoelie

Wat doet creativiteit voor je gezondheid?

 

Wat is creativiteit?

Voordat we ingaan op wat creativiteit voor je doet, is het belangrijk eerst even kort vast te stellen wat er onder creativiteit wordt
verstaan. Er zijn vele definities van creativiteit. 

Wikipedia geeft aan:
Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.


Het vermogen om iets nieuws te scheppen

Met andere woorden; iets nieuws bedenken of maken. Dus niet iets kopiëren! Bijvoorbeeld een tekening natekenen activeert
niet je creativiteit, maar is een oefening in vaardigheid. Bedenk je zelf iets wat je wilt tekenen, dan hebben we het over je creativiteit gebruiken.  

 

 

Reden 1: Uit je comfort zone

Door het creatieve proces aan te gaan, groeit je zelfvertrouwen. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk uit je comfortzone
te stappen. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan, je op onbekend gebied te begeven, ontdek je nieuwe talenten. Natuurlijk zal niet alles lukken wat je bedenkt. Maar elk succes is er een! Met een beetje doorzettingsvermogen kan je veel meer dan je denkt.

 

Reden 2: In gesprek

Ben je trots op de resultaten van jouw creativiteit? Dan deel je die graag met anderen. Het is een onderwerp voor gesprek of voor op sociaal media. Je kan dus stellen dat creativiteit bijdraagt aan het contact met andere mensen.

Ook is het een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Door het volgen van creatieve workshops of door naar creatieve events te gaan, heb je meteen wat met elkaar gemeen. Een laagdrempelige manier om nieuwe contacten te maken, en meteen een onderwerp tot gesprek.

 

Reden 3: Het sporten voor je hersenen

Creativiteit verbetert je gemoedstoestand, simpel gezegd, je wordt er blij van! Dit gaat niet geheel vanzelf. Zoals je al bij reden 1 las, vergroot het je zelfvertrouwen. Dit vraagt soms extra doorzettingsvermogen. En als je dan slaagt, geeft dit een enorme voldoening. En dan komen we in een cyclus; doordat je geslaagd bent geeft je dit zelfvertrouwen en vergoot het je doorzettingsvermogen om een nieuw creatief proces aan te gaan.

Je kan het vergelijken met sporten. Stel je gaat hardlopen, in het begin is het moeilijk. Je kan nog niet de afstand die je graag zou
willen lopen. Daarvoor zal je moeten trainen. Je spieren worden op de proef gesteld en zullen zeer doen. Soms lukt het even niet, heb je niet je dag en voelt je lichaam loodzwaar aan. Dit vraagt doorzettingsvermogen. Je ziet langzaam resultaten, je wordt beter, doelen komen in zicht en je behaalt ze.

Je verlegt je grenzen, en wordt nog beter. Je ontdekt dat je veel meer kan dan je had verwacht. Ondertussen heb je geleerd door te zetten en om te gaan met tegenslagen. Zo werk het ook in een creatief proces. Je bedenkt iets en gaat de uitdaging aan. Soms zit het even tegen, en lukt het niet meteen. Maar als het dan is gelukt is de voldoening enorm. Dit maakt dat je lekker in vel zit en vrolijk bent.

 

Reden 4:  Hersen therapie

Door creatief te zijn train je je hersenen. Je zorgt ervoor dat grote delen van je hersenen actief zijn tijdens een creatief proces. Hierdoor verklein je de kans op vergeetachtigheid. Zie het als therapie voor je hersenen, om ze gezond te houden.

 

Reden 5: Niets moet, alles mag

Zelfs al heb je helemaal niets met creativiteit, wat mij onmogelijk lijkt! Dan nog is het wetenschappelijk bewezen dat het helpt om
stress en angst te verminderen. Je hoeft dus geen getrainde creatieveling te zijn, te bezitten over uitzonderlijk creatieve talenten om te zorgen dat je stress niveau verlaagt.

Door bezig te zijn met een creatief proces en het uitvoeren hiervan raak je in een flow. Dit maakt dat je je alleen op dat wat je aan het
doen bent concentreert; je stopt met piekeren! Het werkt ontspannend, even ‘niets moet, alle mag’ gevoel.

 

Reden 6: Vrijheid

vrijheid-creativiteid

 

Als we het hebben over creativiteit is er geen goed of fout. Kinderen kunnen er vaak flink op los fantaseren. Zonder enige beperking of schaamte. Wanneer we volwassen worden, ‘verliezen’ we dit vermogen. Althans het is nog steeds aanwezig, maar het wordt al snel ‘raar’ gevonden.

Echter geeft juist dit vermogen ons de kans om creatief te denken. Alles is mogelijk, er zijn in het denkproces nog geen beperkingen. Er zijn geen fouten in dit creatieve proces, om op dat ene geweldige creatieve idee te komen. Dit geeft een gevoel van vrijheid.